Gebedstraining; een boost voor je gebedsleven

Op maandagavond 2, 9, 16 en 23 oktober verzorgt Gijsbert Pronk in het Huis van Gebed (naast de garderobe in De Uitkijk) een cursus waarin verschillende gebedsvormen worden uitgelegd en aangeleerd. Dit ter voorbereiding op de Parousia Gebedsweek, die plaatsvindt van 4 tot 11 november.

Alwin van Ruijven en zijn gezin

 

 

Maar wat moet je je bij zo’n gebedstraining eigenlijk voorstellen? En wat heb je eraan? Wel, Alwin van Ruijven volgde de cursus in 2016. Hij werd er erg door geraakt en deelt graag zijn ervaringen met de rest van de gemeente. 

Het is voor de derde keer dat Parousia een eigen gebedsweek organiseert. De eerste keer in 2015 werd voorafgegaan door een gebedstraining van een avond die specifiek bedoeld was voor de mensen die de gebedsgroepen tijdens de Gebedsweek zouden leiden. Ook aan deze training nam Alwin deel. Het bleek toen dat er zoveel te leren en ontdekken was over het thema gebed, dat één bijeenkomst eigenlijk te weinig was. Alwin ervoer dat toen al zo, vandaar dat hij erg blij was met de uitgebreide cursus in 2016. 

Bijzonder verlangen

“Persoonlijk zie ik gebed niet als een bijzondere gave van mij”, begint Alwin, “Maar wel als een bijzonder verlangen. Vandaar dat ik mij in 2015 had voorgenomen om een hele dag vrij te nemen om tijdens de Week van Gebed op te kunnen treden als gebedsleider. In mijn visie iemand die zich dienstbaar opstelt aan de mensen die op die dag langskomen met een persoonlijke gebedsnood, of die komen om voor iemand anders te bidden. Ter voorbereiding nam ik deel aan die cursus van één avond en na afloop dacht ik: dit smaakt naar meer. De cursus gaf me tools in handen, die ik voordien niet bezat. Ik heb later verschillende aangeleerde gebedsvormen gebruikt op bijvoorbeeld mijn kring.”

Profetisch bidden

In het verlengde van zijn eerdere ervaringen nam Alwin in 2016 deel aan de meerdaagse cursus. “Ik ben gek op onderwijs krijgen en op onderwijs geven. Het mooie van de meerdaagse cursus is dat je veel meer ruimte krijgt om de theorie ter plekke in praktijk te brengen. Neem iets concreets als profetisch bidden. Voor sommige mensen klinkt dat meteen al zweverig, maar als je oprecht christen bent, dan kan dat gewoon. De Heilige Geest woont in je en daarom kan God door jou heen iemand anders bereiken. Belangrijk is wel dat je ook luistert. Bidden is communiceren met God en hoort dus wederkerig te zijn. Wat we allemaal moeten leren, is af en toe onze mond te houden. God heeft aan al zijn kinderen mooie dingen te zeggen. Maar natuurlijk voel je een drempel om zomaar iemand uit naam van God aan te spreken. Deze schroom kun je echter op verschillende manieren wegnemen. Tijdens de cursus werd de groep in tweeën gesplitst. De helft van de deelnemers ging met het gezicht naar de muur staan. Je richt je volledig op God. Je kunt niet zien wie er achter je komt staan, en dan geef je die persoon achter je een woord. Ik kreeg op mijn hart dat ik door moest geven dat degene die achter me stond meer op zoek mocht gaan naar God, dat Hij die persoon dichter naar Zich toe wilde trekken. En toen ik me omdraaide, zag ik een rasbidder achter me staan. Oei, had ik wat raars gezegd, klopte mijn boodschap niet? De persoon pinkte echter een traantje weg en sprak uit dat ik de spijker op de kop had geslagen. Een ervaring die voor mij een openbaring was.” 

Verrijkende ervaring

Alwin prijst de cursus Gebedstraining aan als een verrijkende ervaring: “Er komt zoveel aan bod. Je zou zelfs nog wel meer dan vier avonden kunnen vullen. Veel deelnemers mogen gaan inzien dat gebed veel ruimer is en veel meer omvat, dan ze ooit hadden gedacht. Wat je leert, zal je helpen om meer met gebed te doen in je eigen stille tijd, in je kring en in de gemeente. Gebedstraining is een boost voor je eigen gebedsleven; een aanrader voor iedereen. En je zult de zegen vooral in het kleine vinden. Het gaat niet om spectaculaire gebeurtenissen. God geeft juist rust en ruimte. Het is allemaal heel relaxed. Richt je op God en laat het maar gebeuren. Er is heel wat te ontdekken. Je zult er versteld van staan.”